Begrip

Electro Stimulatie (FAQ)

Nederlandstalige FAQ van giscon

De informatie over Erotische Electro Stimulatie bestaat uit 3 delen: Algemene gegevens over Electro Stimulatie FAQ over Electro Stimulatie (deze pagina) Veiligheidsregels voor Electro Stimulatie De laatste 2 kunnen gezien worden als de Nederlandstalige FAQ over dit onderwerp. Deze pagina's zijn samengesteld door giscon, een deelnemer van bdsmzaken.nl. Vragen of opmerkingen over de inhoud van deze FAQ of over Electro Stimulatie in het algemeen kun je kwijt in het forum Electro-stim, It's Electrify-ing. Dat forum wordt door de samensteller van de FAQ beheerd.

Wat is Erotische Electrische Stimulatie?

Erotische Electrische Stimulatie (E.E.S) of “Electro-stim” is het toepassen van electriciteit met het specifieke doel een sexuele reactie te ontlokken. Spieren en zenuwweefsel worden geactiveerd (of geprikkeld) door electrische impulsen. Wanneer een electrisch stroom wordt toegepast op het lichaam, bestaat er de mogelijkheid dit weefsel te stimuleren tot het bereiken van verschillende soorten sensatie. Deze “prikkeling” of “sensatie” zijn eigenlijk alleen gelimiteerd door de manier en soort electrische impuls die door het lichaam wordt verstuurd.

Let op: Electriciteit is in staat serieuze schade aan te brengen aan het lichaam, daarom is het belangrijk voor de gebruiker om bekend te raken met veiligheidsregels alvorens het toepassen van electriciteit op het lichaam. Meer details over deze veiligheidsregels en risico’s staan in een afzonderlijk deel van deze FAQ.

Wat is het doel van E.E.S?

Het doel van het toepassen van E.E.S. kan behoorlijk verschillen en is ook erg afhankelijk van de “acceptatie” van de gebruiker. E.E.S is in staat “hands-of” orgasmes te genereren of een hoge staat van sexueel genot te bereiken, maar het kan ook gebruikt worden als een “pijnprikkeling” of “spiercontrole”. Voor sommige is het het geladen gevoel, bij andere de samentrekking van spieren en bij andere het erotische tintelende gevoel. Met geavanceerde apparaten kunnen “sessies” voorgeprogrammeerd worden die de gebruiker helemaal in extase kan brengen tot (multiple) orgasmes.

Een goede toepassing van Electro Stim kan in een Dom/Sub verhouding een interessant spel met zich meebrengen , zolang men de veiligheidsregels in acht neemt.

Net zoals 'Nee is Nee' en Stopwoorden is hier belangrijk te houden aan de veiligheidsregels. Het is niet zo dat als je je hier niet aan houdt dat het een direct gevaar is, maar je neemt risico’s , die slecht kunnen aflopen. Waarom zou je dit risico nemen als je met inachtneming van de veiligheidsregels, je een leuk en veilig spel kan hebben? Het zit in de mens om “on-the-edge” te spelen, ik raad dat Electro-stim ten strengste af. Dit spel kan heel aangenaam zijn, maar zoals bij elk spel, houdt rekening met de psychologische en fysieke aspecten van electro-stim.

Bijvoorbeeld: zorg er voor dat “sub” niet kan vallen , doordat via Electro-stim een spier samentrekt in een been (Dit kan echt gebeuren)!

Hoe werkt het?

Voor E.S.S. heb je een voorziening nodig die stroomstootjes afgeeft. Deze stroomstootjes worden met kabeltjes overgebracht op een menselijk lichaam met behulp van een zogenaamde electrode. Een electrode is niets anders dan een stroomgeleidend voorwerp dat stroom in het lichaam brengt of daaruit doet afvloeien.

Omdat stroom altijd van A naar B loopt heb je twee contactpunten met het lichaam nodig. Eén om de stroom toe te dienen en de andere om de stroom af te vloeien. Soms bestaat een electrode uit één voorwerp, maar dan zijn de contactpunten door de leverancier slim van elkaar gescheiden (zie afbeelding van een Electro Dildo).
Dildo waarvan de beide polen zijn geisoleerd

Wat heb je nodig voor E.E.S?

Enkele apparaten die gebruikt worden voor Electro-stim.
  • Commerciele apparaten speciaal voor dit spel zoals: Rimba, PES, Folsom, Erostek.
  • TENS apparaten, eigenlijk bedoeld voor “spier-therapie”, maar met de juiste electrodes ook als Electro-stim te gebruiken
  • Stereo apparaten met een “phase-circuit”
  • Zelf-bouw apparaten, gemaakt uit batterijen of kleine transformators (ik raad dit ten strengste af ,maar het is wel goedkoper)
  • Computer software, er zijn software pakketten op de markt die dezelfde pulsen kunnen genereren, maar weer blijft het erg veel experimenteren.
De laatste 3 soorten apparaten, gebruik ik niet en zal ik ook niet toelaten dat ze deze gebruiken op mij, ook al heeft de “eigenaar” verstand van electriciteit, want als er een defect is dan zijn er geen “veiligheids” trappen in het apparaat die zorgen dat er geen “absurde” stroom door gaat. Wist je dat er bijvoorbeeld in een TV een punt is, dat als je dat aanraakt (uiteraard als je hem openmaakt), dat hier 15000 volt doorheen gaat. Lijkt geen prettige gedachte dat door kortsluiting ineens zo’n voltage door je lichaam gaat!

Hoe voelt het aan, is het pijnlijk?

Tja, dat is natuurlijk moeilijk te zeggen, want wat is Pijn in de BDSM wereld. Hoe het aanvoelt is ook erg afhankelijk van wat voor een electrode, hoe ver zijn ze van elkaar verwijderd. Zijn het interne, bi-polaire, mono-polaire electrodes, hoe groot is het oppervlakte, en natuurlijk hoe het onderwerp Electro-stim is geaccepteerd. Sommige personen kunnen er helemaal niet tegen, terwijl andere geheel in extase raken. Ik kan moeilijk voors[ellem hoe een ander dit zou ervaren. Het is dus iets waar je zelf mee moet experimenteren.

Maar in een notedop, kun je het ervaren als een licht aangename tinteling tot een golf van een intens genot, sterke samentrekking van spieren, een pijnprikkel net zoals een zweepslag, allemaal is dit mogelijk, afhankelijk van de “power” en “pulse-wijdte”

Soms ervaren E-stimmers, electro-stim als een ander soort genot dan fysieke toepassingen (sex), wat alleen maar via E-stim behaald kan worden. Andere merken door E-stim dat het andere spel intenser of anders kan aanvoelen, doordat zenuwen op een andere manier zijn geprikkeld (zie het als een soort voorspel)

Is het veilig?

Uiteraard krijg je snel de vraag “is het veilig”. Mijn antwoord zou zijn: ja en nee, je speelt met electriciteit, dus moet je bewust zijn van de gevaren, maar als je iemand met touwen verkeerd vastbind, kan het net zo gevaarlijk effect zijn. Wel wil ik met klem wijzen op de veiligheidsregels, want als je die gaat overtreden, speel je eigenlijk met je leven.

Ik wil niemand afschrikken om electro te proberen, maar volg de regels. Hoe meer je de veiligheidsregels in acht neemt, des te veiliger het is. Er zijn wel eens “rapporten”, van “derdegraads” verbranding, weefselschade, maar al deze “gevallen” zijn gebeurd met “zelfbouw” machines. Bij commerciële apparaten is geen geval bekend van permanente schade.

Ik zeg geen geval van permanente schade, want Electro-stim is niet zonder bij-effecten, deze duren meestal even, na een sessie. Echter als je lang vastgebonden bent heb je ook wel eens spierpijn en striemen. Het is eigenlijk precies hetzelfde, maar overdaad schaad, dus als je merkt dat je deze symptomen krijgt stop dan even.

De volgende symptomen kunnen optreden:

Na langdurig E-stimmen (enkele uren) op dezelfde plaats, kan er een soort gevoelloosheid optreden. Hierdoor merkt men niet of je een “verbranding” of een weefsel beschadiging aan het toebrengen bent. Zie het als bij vuur, als de zenuwen niet aangeven dat je pijn hebt, dan kan je een verbranding oplopen zonder dat je daar erg in hebt. Vandaar dat de professionele apparaten , automatisch de “stroom” ophogen, om bewust te zijn dat je geen verbranding of weefsel schade aan het aanbrengen bent. Let wel dat dit voornamelijk kan plaatsvinden bij “uren” electro-stimmen en op dezelfde plaats.

Een symptoom die wel vaker voorkomt is dat na de sessie je nog even een tintelend gevoel hebt. Dit kan soms enkele uren duren, maar meestal is het na enkele minuten al weer weg. Een ander symptoom of bij-effect is dat het “verslavend” werkt. Net zoals een sigaret, je wil gewoon meer, hierdoor ga je eigenlijk langer en meer spelen dan eigenlijk verstandig is. Wees verstandig en doe het met mate, zoals altijd: overdaad schaad.

Als het toch gevaarlijk is, waarom zou ik het dan doen?

Alleen jij als gebruiker kan dit beantwoorden. Electro-stim zal geen “normale” praktijk of gang van zaken zijn, maar dat is BDSM eigenlijk ook niet. En wat gevaar betreft, sommige mensen gaan ook bergbeklimmen, motor racen, bungee jumpen, parachute springen, allemaal niet geheel zonder risico.

Waarom doen de mensen deze dingen? Er zijn ook “positieve” effecten, zoals intenser orgasme bij een gewoon spel, langer vasthouden van een orgasme, betere training van de spieren. Ik doe het nu al bijna 2 jaar, als het zo gevaarlijk is, dan zou ik het zelf ook niet doen. Het is een kwestie van volgen van de veiligheidsregels, zoals met alles het geval is.

De basisset van Rimba

Hoe begin ik?

Ten eerste: neem de tijd om bekend te raken met het apparaat, een goede start is de Rimba unit (zie afbeelding), er zit een goede handleiding bij en de set is zeer compleet om mee te experimenteren.

Je kan met de “plak-electrodes” interessante effecten creëren, zonder dat je met de wat intensere inwendige electrodes speelt. Gebruik voldoende “electro-gel”, zeker met inwendige electrodes om de stroom goed te kunnen geleiden. Volg de veiligheidsregels, die in de handleiding staan en hier zijn vermeld. Begin langzaam, kijk hoe het aanvoelt en als het niet prettig is, verander de configuratie, verplaats de electrode, omdat deze net op een bloedbaan zit, waardoor het een heftiger effect is.

De afstand tussen electrodes kan ook bepalen of het een pijnlijke of een prettige ervaring is. Dus experimenteer, als iets niet goed voelt, probeer uit te zoeken waarom, zijn de electrodes niet geleidend genoeg, zitten ze te dicht bij elkaar, zit je te dicht met de electrode op een “zenuw-uiteinde”. Dit zijn allemaal oorzaken waarbij er “te veel” stroom door je lichaam gaat, waardoor het niet prettig aanvoelt. Neem de tijd, ga niet overhaastig te werk, het is een aftastend proces, zoek uit wat je prettig vind en ga daar mee verder, voordat je nieuwe “dingen” of “electrodes” gaat gebruiken.

De apparatuur hiervoor is enorm variabel, maar de commerciële varianten zijn de verstandigste keuze, vanwege het feit dat ze gemaakt zijn voor dit spel. Ik zie ook vaak op websites een “unit”, waar dan een “naam” op is geplakt en dan verkocht wordt als e-stim apparaat. De echte fabrikanten van E-stim apparaten, hebben niet een “website” waar ze het produkt verkopen (een winkel) maar ook een “technical support” die weten wat zo’n apparaat kan. Folsom, P.E.S., Rimba, Erostek en Symbian zijn bekende bedrijven. Ik kan als ik wil ook een apparaatje maken , plak er een naam op en maak een website, maar ik weet van zulk soort units niet hoe het circuit is gemaakt, welke veiligheidstrappen in het systeem zitten, dus zoek eerst uit als je een “interessant” apparaat hebt gevonden, wat ook veel goedkoper is, waar het gemaakt is of er een bedrijf aan hangt. Voor hetzelfde geld is het namelijk een hobbiest die denkt een leuk zakcentje zo te verdienen, en neem je daardoor een onnodig risico. Sommige apparaten kunnen ook audio (geluid-bestanden) verwerken in een sessie, zorg er voor dat het een commercieel apparaat is. Je kan een versterker koppelen aan electrodes, en het geluid wordt dan omgezet in een stroom, maar als er geen apparaat is die de stroom reguleert kunnen er harmonische distorties optreden.
Ik raad het af, wil je met geluid spelen, investeer in de duurdere machines.

Hoeveel kost het?

Nu komen we natuurlijk op het meest gevoelige punt: de portemonnee! Want hoeveel kost het? Daar kan ik kort in zijn, wil je heel geavanceerd en veel verschillende electrodes (voornamelijk inwendige electrodes zijn duur) dan kan het aardig wat kosten, maar met het rimba startpakket kan je al een heel intens spel beleven.

Het hangt er eigenlijk zeer van af wat je allemaal wilt doen. Wil je een eigen sessie programmeren, audio bestanden, (muziek) of geluid (microphone) koppelen aan een “stroomstoot”, met 2 kanalen of 1 kanaal spelen, of zelfs tri-phase (alleen de erostek 312B). Moet het apparaat compact zijn of uitgebreidt? Dit zijn allemaal factoren die de prijs bepalen.

Het vlaggeschip van de E-stim apparaten is bijvoorbeeld in europa 459 euro, en dan heb je nog geen electrodes. Meestal is het voordeliger (vanwege de dollar koers) om het direct in America te bestellen, maar dan komen de invoer rechten en verzendkosten erbij.

Voor één ding wil ik wel even afzonderlijk waarschuwen. In Amerika zijn ze wel gek, want ik lees dat men als electrode gebruik maakt van een “metalen oog “ (je weet wel zoiets waar je een kroonluchter aan hangt) of zelfs van schuursponsjes. Het werkt blijkbaar wel en er zijn, voor zover ik dat heb vernomen van de discussie groepen, geen ongelukken bij gebeurd. Maar je speelt wel met vuur, want deze “goedkope” materialen zijn niet “geprepareerd” tegen elektrolyse. Elektrolyse is een proces waarbij metaal deeltjes door een chemisch proces (in dit geval stroom) worden afgebroken, de deeltjes lossen als het ware op in de geleidende gel en het bloed, waardoor je een metaalvergiftiging kan oplopen. Dus alleen electrodes kopen die ervoor gemaakt zijn.
Deze zijn meestal wel duur, maar dat komt omdat het “anti-elektrolyse” proces duur is en dat edel metalen ook duur zijn.
Tepelklemmen voor Erotische Electro Stimulatie.

Disclaimer

Opmerking: De gegevens in bovenvermelde uitleg zijn ontleent aan feiten, doch om alles uit te sluiten onttrek ik me aan de gevolgen die er eventueel toch zouden kunnen ontstaan door het gebruik van bovenvermelde systemen. Iedereen heeft zijn eigen verantwoording in dezen!
Er is nog geen aanbeveling gegeven aan dit Begrip .

Tags

Onderstaande activiteiten uit de Checklist komen in dit Begrip voor.
Je kunt hier alle publicaties met soortgelijke inhoud terugvinden.

Prikkels en Pijn
Elektriciteit (Electro Stimulatie)

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
06-05-2004 23:11
29-05-2015 15:22
24814x


58 Deelnemers op de site. 20503 Actieve deelnemers. 582 bezoekers.